Petites Grans Llibreries

Imagen

Contra tot pronòstic el panorama de les llibreries barcelonines s’està enriquint amb noves ofertes que aporten un nou sentit al terme ‘llibrera de barri’. Després d’uns anys en els que la pressió immobiliària ha desplaçat o extingit algunes de les llibreries més emblemàtiques de la ciutat com la Catalonia o la Canuda, un cert nombre d’iniciatives han vingut a ocupar l’espai deixat per aquestes baixes i que no omplen les llibreries dels grans grups, és a dir, FNAC, Casa del Llibre i demés patums.

Aquests establiments tenen certs trets en comú que els diferencien en part de la concepció tradicional de la llibrera, ja que sabent-se Davids en un mercat reduït, tocat per la crisis i regentat per Goliats, han hagut d’esmolar la imaginació per fer-se un lloc. Així, moltes d’aquestes iniciatives s’han instal·lat en barris allunyats de la tradicional oferta llibrera de la ciutat, i per tal d’atraure els lectors del seus entorns es converteixen en espais de dinamització social i cultural que acullen les tradicionals presentacions i exposicions, però també clubs de lectura, tallers i espais de debat i reflexió. Les seves lleixes sovint acullen alguna mena d’especialització, com les temàtiques històriques i socials de la Memòria, el llibre il·lustrat infantil i juvenil d’Abracadabra o el pensament crític de l’Espai Contrabanda. Menció especial es mereix la vila de Gràcia que concentre trenta llibreries als seus carrers i s’ha autoproclamat la ‘Vila dels llibres‘, una selecció d’establiments tant petits i especialitzats que, com diuen ells mateixos, més que competir es complementen.

En aquelles altres llibreries que no opten per una temàtica específica, la seva arma és una selecció acurada i molt mimada dels volums que poblen les seves lleixes i, degut al excepcional fet que són llibreters que fins i tot llegeixen els seus llibres, permeten una atenció al lector molt acurada en formà de comentaris i recomanacions. La idea és que la llibreria sigui “molt més que un botiga de llibres” i que la qualitat primi per sobre la quantitat.

Sovint darrera aquestes iniciatives hi ha un o dos (o més) promotors que es caracteritzen per ser devots dels llibres i que ho aposten tot per tirant endavant un projecte que es nodreix de la seva passió. Alguns provenen de l’ensulsiada d’altres llibreries o venen d’editorials i altres àmbits del món del llibre, però tots aposten per la seva creativitat a la hora de promocionar el seu espai a les xarxes socials i cercar la seva quota d’originalitat amb propostes com l’emprovador de llibres de No Llegiu (uns sofàs al mig de l’establiment on fer un tastet de els obres) o l’aposta pel català de la Impossible.

Tot plegat coincideix amb una eclosió d’editorials petites que, tant en català com en castellà, han aportat un panorama independent i molt creatiu a l’espai deixat per la fagocitació o ingestió de bona part de les editorials mitjanes als estomacs dels grups gegants. Si a això hi sumem la presència d’una nova generació d’escriptors en llengua catalana (sovint apostes d’aquestes petites grans editorials), tenim un panorama que fa que aquest Sant Jordi pugui ser el més interessant dels darrers anys per a aquells lectors que no cerquen el best-seller de torn.

Podeu descobrir la nostra ruta per algunes de les Petites Grans Llibreries de la ciutat en aquesta ruta Spotsuite.

Feliç Sant Jordi 2014

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s