Picasso i la Barcelona bohèmia

Picasso vist per Rusiñol

Picasso va forjar bona part de la seva fama a França, però aquella sòlida trajectòria artística va tenir els seus primers passos a la Barcelona del canvi de segle, una ciutat on l’adolescent Pablo Ruiz Picasso va arribar-hi el 1895 i, alternant diverses estades a Madrid i París, s’hi va estar fins el 1904, data en la que es traslladà definitivament a París.

A Barcelona, Picasso hi va trobar una ciutat en plena ebullició que s’expandia físicament absorbint els pobles de la plana i on les idees polítiques i estètiques corrien per tertúlies i cafès. Modernisme, catalanisme, impressionisme, wagnerisme i tants altres conceptes que el joveníssim Picasso va sentir, va viure i va contribuir a forjar en la seva ràpida evolució que va passar des de l’academicisme dels seus primers anys d’estudis a la Llotja, passant pel modernisme i fins a la etapa blava dels darrers mesos d’estada a Barcelona.

Però la ciutat va ser per Picasso la descoberta de la vida, del sexe, de l’amor i l’amistat. Algunes de les persones que va conèixer a les aules de la Llotja, als cafès o en algun dels estudis on va treballar van marcar-lo definitivament, gent com Manel Pallarès amb qui descobriria la vida nocturna i faria una mítica estada a Horta de Dant Joan; o Carles Casagemes amb qui realitzaria les primeres escapades a París i el suïcidi del qual va afectar profundament Picasso; o Jaume Sabartés, que anys després esdevindria el seu secretari personal i que seria la persona clau per a la fundació del Museu Picasso.

Amb aquest ruta Spotsuite podrem descobrir aquella Barcelona modernista que s’aplegava al voltant dels Quatre Gats i la seva santíssima Trinitat bohèmia formada per Casas, Rusiñol i Utrillo, aquella Barcelona de misèria i prostíbuls, aquella Barcelona que cercava el seu camí cap a la modernitat i que va marcar a Picasso fins al punt que anys més tard declararia que si París va ser la seva Universitat, Barcelona va ser la seva escola primaria.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s