Nova ruta: ‘1936, la batalla por Barcelona’

La matinada del 19 de juliol de 1936 les sirenes de les fàbriques van avisar a la ciutat que els militars havien sortit del seus quarters per alçar-se contra la República. Començava la batalla per Barcelona que va aconseguir parar el cop feixista i, per part de la CNT, iniciar un procés revolucionari.

No es pot dir, però, que la cosa fos una sorpresa: des de feia temps els serveis secrets de la Generalitat de Catalunya, menats pel Comissari General de l’Ordre Públic Federic Escofet, s’estaven preparant per a aquest dia: a les seves mans tenien una llista dels oficials implicats en la conspiració i més o menys sabien quins serien els seus moviments. La detenció de diversos oficials de la Guàrdia d’Assalt implicats en la trama conspirativa i els informes proporcionats per militars republicans havien proporcionat a Escofet aquesta preuada informació.

423px-Frederic_Escofet_i_Alsina

Escofet i el president de la Generalitat Lluís Companys també sabien amb qui podien comptar per fer front als sublevats. A les seves ordres directes tenien vint companyies de Guàrdies d’Assalt i els dos terços de la Guàrdia Civil destacats a Catalunya, encara que l’historial colpista d’aquest darrer cos no inspirava excessives confiances vers al lleialtat republicana. Però la Generalitat també tenia un aliat un tant incòmode: els obrers encapçalats per la totpoderosa CNT que des de feia temps sol·licitaven armes al Govern per fer front a la revolta. Escofet s’havia negat sistemàticament a subministrar-los els fusells per por que les armes comencessin apuntat als militars i acabessin apuntant a la Generalitat en un procés revolucionari que era la base del credo anarquista.

Abans que les primeres columnes militars surten dels quarters, les fitxes ja estan disposades. Diverses companyies de Guàrdies d’Assalt resten apostades a diversos punts estratègics per tallar l’avanç de les tropes sobre la Plaça Catalunya i la comissaria de Via Laietana on Escofet i Companys han establert el seu quarter general. La dubtosa Guàrdia Civil espera acantonada a la espera d’ordres, i no serà fins moltes hores més tard que prendrà un clar i decisiu partit pel bàndol republicà. El general Llanos de la Encomienda, cap de la 4ª Divisió Orgánica ha assegurat a Escofet que té la situació controlada, però aviat quedarà clar fins a quin punt els seus generals i oficials l’han enganyat. Els militants de la CNT concentren les seves armes al Poblenou, al voltant dels seus líders Oliver, Ascaso i Durruti, disposats a marxar cal al centre i mobilitzar tots els grups d’autodefensa de la seva xarxa sindical.

La matinada avança calorosa i els ulls que els obrers tenen prop dels quarters alerten dels primers moviments de tropes. Les sirenes de les fàbriques i dels vaixells dels ports sonen despertant la ciutat, cridant a la lluita. La batalla per Barcelona ha començat: Guàrdies d’Assalt, militars revoltats, militars lleials, Guàrdia Civil i mil·lers d’obrers seran els protagonistes d’aquella jornada decisiva que ara podem descobrir mitjançant la ruta Spotsuite ‘1936: la batalla por Barcelona’.

tumblr_m07lg8K2id1qaax88o1_500

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s